top of page

Kopuntu | The New Generation Diaspora


Ett trepartsprogram med filmer, samtal och musik om mänskliga rättigheter i Turkiet.

Samarbete som har utvecklat mellan Kopuntu, Region Jönköpings Län och Kultivera, Kopuntu kommer att vara på Plan B, Tranås med föreställningar, samtal, screenings den 29 september.

Kopuntu är ett tvärvetenskapligt solidaritetsnät som grundar sig på att ge stöd och möjliggöra nätverk och samarbete mellan journalister, akademiker, författare, konstnärer, studenter och andra som har behov att lämna sitt land på grund av sina politiska åsikter.

Sine Ergün (författare och curator) och İbrahim Karcı (journalist och filmskapare), tillsammans har självständigt följt de flesta av de kritiska händelserna i Turkiet mellan 2013-2015, så kallade Breaking News av de vanliga medierna, i motivation att bevittna samla och arkivera de osynliga berättelserna. Dessa händelser inkluderar Reyhanlı Massacre, Gezi Protests, Kobane Resistance, Soma Mine Accident, och Ankara Bombings.

14.00 Filmer: kommer det att visas på från sex videokonstnärer som inkluderar:

Voolkan Agir, Sine Ergün, İbrahim Karcı , Sana Ghobbeh, Artıkişler Kolektifi, Kazım Kizil. 18:00 Samatal med Sine Ergün och İbrahim Karcı

20:00 Musik: Senare på kvällen finns musik med Hakan Vreskala

Sine Ergün (1982) är en författare baserad i Istanbul, Turkiet. Hon har publicerat tre böcker: Burası Tekin Değil (Det är inte säkert här, 2010), Bazen Hayat (Livet, Ibland, 2012) och Baştankara (Chickadee, 2016). År 2013 fick hon den 59: e Sait Faik Short Story Award för sin bok Bazen Hayat (livet, ibland) och år 2017 Europeiska unionens litteraturpris för hennes bok Baştankara (Chickadee).

İbrahim Karcı är en oberoende frilansjournalist och filmskapare som har täckt olika historier i olika regioner i världen följt och observerat konflikter och gräsrotsrörelser i Mellanöstern, Sydostasien och Europa. Hans arbete har gjort honom till en del av internationella mediegrupper från CNN, AP, TIME, TVE, BILD.

Hakan Vreskala komponerar ljudspår av den resistenta naturen i Istanbul. Hakan kommer från Izmir i Turkiet och är en multi-instrumentalist som sjunger på flera språk. Han har varit baserad i Stockholm i ett decennium. Hakan kombinerar sin musik med aktivism.

Kultivera produktion i samverkan med Kopuntu och Region Jönköpings Län.

www.kulturresidens.com/asylum-of-creativity-2017/

www.kopuntu.org

Målet med Kultivera är att skapa en mötesplats som ansluter kreativitet skapar utbyten och utveckling - mellan någonstans och ingenstans - genom aktiviteter i samtida konst, litteratur, dans och film.

''

bottom of page