top of page

Tranås at the Fringe - Festivalen som firade 10 år 2023

Uppdaterat: för 6 dagar sedan


Från 1 juli till 8 juli 2023 arrangerades Tranås at the Fringe för tionde året. Hela 151 evenemang på 7 scener stod på programmet där publiken kunde välja allt från lågmäld haiku till högljudd punkrock. Att festivalen har en internationell prägel är närmast ett understatement då 28 länder var representerade.



Men redan på fredagen 30 juni tjuvstartade festivalen då Mycelium drog igång under bar himmel i en park i centrala Tranås. De som ansvarade för Mycelium var unga ukrainska konstnärer bosatta i Sverige på krisresidens, och under tre dagar bjöds det på utställning, gatukonst, konstmarknad, musik och performances. En festival i festivalen, så att säga.




När den "riktiga" festivalen drog igång kunde publiken välja sina favoriter från ett välmatat smörgåsbord. Festivalens filmsektion var som vanligt fullspäckad och bjöd på 48 filmer vid 18 visningar. Tre förlag, Fri Press, Trombone och Magnus Grehn Förlag, höll i varsitt evenemang där poeter från respektive förlag uppträdde, och dansgruppen COMPASS höll flera arrangemang inriktade på unga dansare. Dessa exempel visar upp Kultiveras ambition att samarbeta och bjuda in andra grupper att ta del av festivalen.



Förutom detta hölls det flera workshops inom olika discipliner som litteratur, film och dans. Svenska Haikusällskapet mötte upp i Tranås för nordens största sammankomst för utövare av haiku. Under festivalen presenterade flera författare och poeter inom olika genrer sina böcker, varav några var officiella boksläpp, och det hölls flera samtal med författare och konstnärer.



Festivalbesökare kunde bevittna ett otal framträdanden inom teater, scenkonst och performances, ta del av flera utställningar och delta i stadsvandringar med konstinriktning. Givetvis återfanns festivalens "vanliga" evenemang som svensk- och internationell poesiscen, Passion for Words, Pilsnerpoesi och Mikroförlagsmässan på programmet.




Festivalen avslutades med en utsåld punkkonsert där Rövsvett firade 40-årsjubileum tillsammans med Moralpanik och Driftstopp. Så när man blickar tillbaka på Tranås at the Fringe 2023 kan det med fog konstateras att festivalen innehöll kulörer från hela den brokiga konstnärspaletten.

bottom of page