top of page

Punk på Tranås at the Fringe

Uppdaterat: för 4 dagar sedan

Steget från att en kväll vintern 2020 där Colm, Dominic, Frank och Magnus satt och dryftade gammal punk, till att den 8 juli 2023 landa på ett fullpackat PlanB, på en konsert som avslutade årets Tranås at the Fringe, är faktiskt inte så långt. Punken med sin DIY-estetik och Kultiveras verksamhet ligger inte så långt från varandra som man kanske skulle tro.



Från början har punken genomsyrats av en gör det själv-attityd och en här och nu-känsla som stämmer väl med Kultiveras arbete; att med små medel få saker att hända. Att engagera konstnärer som ligger i utkanten av den konstnärliga mittfåran. Att låta oetablerade förmågor ta plats på Kultiveras scen. Att etablera ett tvärkonstnärligt och multikulturellt nätverk där mindre kända konstnärer kan starta upp ett fruktbart samarbete.


Samtalet hemma hos Colm framför en sprakande brasa en kylig vinterkväll ledde så småningom fram till ett konstnärsresidens, som resulterade i utställningar och böcker, och även ledde till bildande av ett band, som hösten 2021 spelade live och gav ut en skiva. Mycket tack vare Mikael Karlsson-Wigstrand smög sig punken även in i Tranås at the Fringe i form av författare med rötterna i punken.



2023 års Tranås at the Fringe blev större än någonsin liksom punkinslaget. Sista helgen av festivalen bjöds det på fotoutställning, filmvisningar och bokpresentationer och som grädde på moset avslutades hela festivalen med en utsåld spelning på ett fullpackat PlanB. Banden som lirade var Moralpanik, Driftstopp och Rövsvett, som firade 40 år som band och körde två set. Ett med nuvarande sättning och ett med originalupplagan.

bottom of page