top of page

Till minne av Eric Hermelin


Alla är välkomna till presentation om Eric Hermelin måndagen den 14 oktober under Tranås kulturvecka

Gratis för alla.

Under en dag kommer Hermelins liv och översättningar och hans förhållande till den persiska sufismen att belysas av experter från skilda områden. De deltagande är:

poeten Jila Mossaed, Svenska Akademien religionshistorikern Simon Sorgenfrei, Södertörns högskola författaren Carl-Göran Ekerwald museiintendent Susanna Lovén författaren och förläggaren Jonas Ellerström musikern Päyam Tabatabayi

De ämnen som kommer att tas upp blir bland andra Hermelins särskilda språk och översättarteknik, hans psykologiska och teologiska drivkrafter och vilken roll hans översättningar av persiska sufiska klassiker spelat och inte minst spelar i ett alltmer mångkulturellt Sverige. Dessutom kommer en tidigare okänd handskrift och en märklig bild som Hermelin skänkte bort att presenteras.

Den legendariske översättaren och författaren Eric Hermelin (1860–1944) växte delvis upp på slottet Gripenberg strax söder om Tranås. Det är alltså mycket lämpligt att förlägga ett symposium ägnat hans liv och verk just till Tranås under stadens kulturvecka. Symposiet arrangeras av Kultivera och stöds av Svenska Akademien.

Baron Eric Hermelin levde ett omväxlande och dramatiskt liv, innan han slutligen fann ett slags lugn på hospitalet S:t Lars utanför Lund. Där levde han från 1909 till sin död, och det var där han utförde sin storartade översättargärning: över 10 000 sidor persisk och tysk medeltida mystik i 36 volymer, så gott som alla utgivna på egen bekostnad. Hermelins insats var länge okänd, men idag har han blivit en legend och hans böcker betingar höga priser.

Glöm inte Boksläpp: En uppbygglig berättelse av Eric Hermelin på Strandbaren kl 19, senare samma dag.

https://www.facebook.com/events/507745093348560/

------------------------------

Det här är ett evenemang som ingår i Tranås Kulturfest med stöd av Kulturens och Svenska Akademien.


bottom of page