top of page

OFFCUT


“FUR” Residens: 27 juli 2018 - 26 augusti 2018 Utställning: Offcut, Eriksbergsmuseet Freya Gabie & Nick Kozak 25 augusti - 21 september 2018

I samband med det europeiska kulturarvsåret 2018 drev Tranås kommun och Kultivera ett tematiskt konstnärsresidens med tillhörande utställning, som fokuserar på Tranås - en liten småländsk stad med cirka 19 000 invånare - och dess kulturella arv. Projektet kom att fokusera på att skapa samtida konst som reaktion på arbetarmuseumet i Tranås som heter Pälsmuseum. Tranås är känt för sin blomstrande pälsindustritillverkning från 1890-talet fram till cirka 1980, men industrin visade sig för dyr då pälshandlarna inte kunde konkurrera med de betydligt billigare syntetiska plaggen. Pälsproduktion är idag mest vanlig i Kina, där det inte existerar några straff för dålig djurhållning. Två konstnärer arbetade med temat: en samtidskonstnär, Freya Gabie från England, och en fotograf, Nick Kozak kommer från Kanada. Det resulterade i en utställning på Erikbergsmuseet i Tranås.

bottom of page