top of page

Vårt arkiv

 

Vårt arkiv är en samling av digitaliserade tavlor, fotos, illustrationer och dokument från Tranås traktens konstnär genom tider. Vi har samlat från Ekwall och Norrman tavlor till brev mellan punk ungdomar på 80 talet. Här nere kan du komma åt allt med några klick.

Det som satte igång vårt intresse vad gäller arkiv och arvshistoria var det stora intresse konstnärer som besökte oss fick för stan efter presentation på biblioteket om vår lokala historia

”Mellan Någonstans och Ingenstans” har blivit vårt slogan för att framföra Tranås med omnejds historia. Gräv där du står, Deep Geography, Psychogeography, Platsens poesi, intervjuer, lokalhistoria och stadsvandringar är några av de verktyg som har använts för att gå in och undersöka traktens historia. Flera konstnärer, författare och andra kulturutövare från Sverige och runt om i världen har sedan flera år utforskat vår trakt när de varit i residens i Tranås. De har använt sig av stadsbiblioteket, Eriksbergs museum, Kultur & Fritid, regionala arkiv- och museum. Kulturutövare har kontaktat och samarbetat med lokalbefolkningen och olika föreningar i sitt sökande efter exempelvis Bildhuggarverkstaden, pälshistorien, stenmurar, folklore eller annat.

Man värnar också om framträdande litterära gestalter som har anknytning till Tranås på olika sätt. Eric Hermelin, författare och översättare som växte upp på Gripenbergs slott. Harriet Löwenhjelm, poet och konstnär som vårdades och avled på Romanäs sanatorium. Fritiof Nilsson Piraten, författare som levde i Tranås 1921-31 där han drev en advokatbyrå. Man har även byggt upp ett ansenligt bibliotek och ett stort arkiv med koppling till Tranås.

Vi hoppas att folket i trakten ska få syn på sig själva och bli mera intresserad av den lokala historien och få en större självkännedom och självförtroende eftersom Tranås inte bara är en plats i ingenstans utan också i någonstans. Varken bättre eller sämre än andra städer.

Klicka på rubriken för att titta på arkivet.

 

PJ Carlssons Bildhuggarverkstad

I början av 1900-talet öppnade PJ Carlsson en snickeriverkstad som levererade handgjorda trädekorationer åt möbelfabrikerna i Tranås. Efter PJ tog sönerna över och utökade verksamheten med bidrag från andra hantverksområden. Platsen blev ett nav för människor med intresse för olika slags skapande arbete. PJ själv hade lärt sig dekoration och design av Herman Norrman, den kände målaren från Tranås.

Tavelsamling

Från Knut Ekvall och Herman Norrman till Tor Carlsson och Lill Arthur Tranås har ett rikt tradition av konstnärskap. Vi har samlat och dokumenterat tavlor från 1860 talet tills idag.

 

Karl Afzelius

En konstnär mest känd för hans träffsäkra, lite lagom elaka och oftast mycket roliga karikatyrer. Han var också en skicklig målare av båda landskap och porträtt. Här har vi samlat en del av hans utgivningar.

 

Nils Afzelius

Son till Karl Afzelius, som sin far var han karikatyrtecknare.  Han tog över Julbocken efter hans fars död och visade sin lekfullhet och spetsigheten när han avbildade händelser och mäniskor.

 

Punk brev

Att kommunicera med varandra brevledes var på 1980-talet en viktig del för många unga punkare. Ett sätt att både bibehålla och knyta nya kontakter med andra i den världsomspännande punkscenen.

Denna företeelse tyckte Kultivera lät intressant, både ur ett konstnärligt och kulturhistoriskt perspektiv, vilket ledde till att tre gamla punkare från Tranås lät Kultivera ta del av sin samlade korrespondens. När man hade samlat ihop materialet tog Kultivera i sin tur kontakt med folkrörelsearkivet i Jönköping som digitaliserade allt åt oss.

 

Pälsindustrin en folklig berättelse

Tranås historiskt har beskrivits som Scandinavias päls huvudstan. Än idag alla har en mor eller farfar som jobbade i branschen. Efter ett besök till den lokala museum av flera besökande konstnärer det blev uppenbart att den folklig berättelse om den del av stans historia håll på att dö bort.

Anchor 1

Innehåll:

Använda arkivet:

Vårt Arkiv är ett digitalt arkiv som är tillgängligt för allmänheten, konstnärer, akademiker och historieforskare. Om du vill använda arkivet finns det tillgängligt digitalt här eller fysiskt på Kultiveras arkiv och Litteraturcentrum Kvu Tranås.

1951_TJ_pagina-06.2_300dpi copia.jpeg
photo_5404790268831587382_y.jpg
photo_5404790268831587384_y.jpg
JFA-2018-235-CAN-002c.jpg
JFA-2018-235-CAN-002a.jpg
IMG_0097.JPG
KA_TSP_000.jpeg
JFA-2018-235-FIN-001a.jpg
photo_5404790268831587381_y.jpg
1926_TJ_pagina-01-dettaglio_300dpi.jpeg
bottom of page