top of page

Zagare Fringe - Maj 2023 En festival med en överraskning runt varje hörn.- En liten stad med en fantastisk sammanhållning.

Zagare är ingen stor stad. Där finns två små livsmedelsaffärer, några andra butiker och en restaurang. Men vad staden saknar i bekvämligheter tar den igen i samhällets själ. Det här är en stad som har en rik, och ibland hemsk, historia, vilket jag tror är anledningen till att det finns en stolthet och ett starkt stöd från lokalbefolkningen. Ibland kändes det som om hela staden var på plats vid vissa av evenemangen, och det verkade inte bara vara en social sammankomst för dem, utan det fanns verkligen en törst efter kultur.


- Scener och bristen på sådana.

Förutom att vara ute på det stora torget, som användes några gånger, verkade det inte finnas någon "klassisk" plats för föreställningar i Zagare. Det var tydligt att de är vana att vara kreativa när det gäller att hitta på alternativ, vilket gjorde att scenerna kunde hittas på något oväntade platser; en hästhage, framför en nedgången byggnad, i en övergiven synagoga, en gammal nedgången mejerifabrik, i någons fantastiska trädgård osv. Detta tillförde mycket till festivalen då nästan varje ny plats i sig var en upplevelse - under våra dagar där upplevde vi många "wow"-ögonblick.


- Programmet.

Schemat var lagt så att man skulle kunna gå på alla event under dagen. Dagen började vid 10 och alla evenemang var gratis. Huvudfokus låg på scenkonst med några mycket högkvalitativa föreställningar som var en ren njutning för sinnena. Det hölls några workshops, varav några var enbart för skolungdomar.


- Restaurangen, som jag inte vet namnet på

Det blev en naturlig mötesplats eftersom alla åt där, främst utlänningar som var där för festivalen. Restaurangen blev stället där vi lärde känna folk, men jag måste säga att jag saknade "ett nav" där man bara kunde hänga och umgås.


- Vad gjorde intryck

Jag kommer att ta med mig det breda spektrumet av föreställningar. Jag älskade att det fanns lokala artister och evenemang som var djupt rotade i deras kultur och traditioner. Men det gavs också utrymme för det oväntade och främmande.

Saker och ting behövdes inte förklaras och preciseras - de bara hände.


Naturligtvis finns det saker som kan förbättras, men enligt min mening handlar det främst om detaljer i logistik och presentation.


Jag är mycket tacksam över att ha fått åka, och jag kommer att vårda minnet av Zagare.


-Frida Ögren

Comments


bottom of page