top of page

Fallstudie om kulturföreningen Kultivera och At the Fringe-festivalen

Under 2020 blev Kultivera och dess festival at the Fringe en del av en akademisk avhandling, skriven av David Andersson som läser masterprogrammet i samhällsgestaltning på Linköpings Universitet. Samhällsgestaltning innebär hälften masterkurs i historia och hälften gestaltning = man lär sig ge form (utställning, bok, film) åt sin forskning.


Detta var ett arbete där David undersökte svensk kulturpolitik under 1900-talet fram till idag, och hur den har utvecklats och förändrats från mitten av 1800-talet fram till våra dagar. Då David som är boende i Åtvidaberg är väl bekant med Tranås sedan tidigare, och även besökt evenemang som Kultivera arrangerat, föll det sig ganska naturligt att använda Kultivera som fallstudie i sin avhandling. Information angående Kultivera hämtade David dels från föreningens web- och Facebooksida, dels från en intervju som gjordes online med föreningens grundare Colm Ó Ciarnáin.


Rapporten tog bland annat upp Kultiveras organisation och struktur, och föreningens målformulering och uppdrag behandlades. Förutom själva föreningen och dess verksamhet togs även föreningens festival, Tranås at the Fringe upp. Här behandlades festivalens syfte och mål samt festivalen som projekt.


Rapporten är en diger lunta, välskriven och genomarbetad, där alltså en stor del handlar om Kultivera och dess verksamhet. En avhandling som på ett gediget sätt först visar upp framväxten av svensk kulturpolitik, och sedan belyser dess olika skiftningar och skeenden under årens lopp. I relation till detta tillkommer då en ingående beskrivning av Kultiveras verksamhet. För intresserade finns en länk här:


Fallstudie-av-kulturverksamhet-KULTIVERA
.
Download • 2.90MB


“Verkligen en formidabel genomgång av er verksamhet!” Peter Nyberg. litteraturutvecklare på region Jönköpings län.


bottom of page