top of page

Cirkusartisten Regina förbereder sitt första soloprojekt Drömmar

Uppdaterat: 6 okt. 2023

Kultivera har under alla sina år anordnat konstnärsresidens för poeter, samtidskonstnärer, dansare, filmskapare och nu kan föreningen lägga ännu en disciplin till listan; cirkusartisten.

Tillsammans med sin man Cal och deras tre månader gamla dotter Ayira var Regina Baumann i Tranås i två veckor för att arbeta med ett eget projekt med arbetsnamnet Drömmar. Ett projekt som är en del av Cirkusflätan, ett treårigt samarbetsprojekt mellan sju olika regioner och med stöd av Kulturrådet.Vi hade tänkt ta vårt lilla snack i Holavedskolans aula där hon huserat på scenen när hon har övat. Aulan råkade vara upptagen just då, så vi fick använda oss av Kultiveras lokaler vilket gjorde att jag tyvärr inte fick se Regina i aktion. Men så mycket kan jag säga att hennes arbetsredskap i detta projekt består av en klädställning!


Regina säger att hennes kärlek och fascination till cirkus började tidigt, och under uppväxttiden var hon väldigt aktiv och sysslade med gymnastik. Från det hon var 19 år har hon gått flera cirkusutbildningar; förberedande cirkusskola i Köpenhamn, Moskvas statliga cirkusskola (2 gånger) och cirkushögskolan i Stockholm för att slutligen vara färdigutbildad vid 26 års ålder.


Reginas huvuddisciplin är luftrep, en akt där artisten utför akrobatiska konster i luften med rep som är fäst i taket, men hon har även gjort andra jobb, från olika luft-discipliner till teater/fysiska karaktärer. Men den här gången är alltså redskapet en klädställning med tillhörande klädhängare, en klänning och en rock. Regina hoppas att Drömmar, som är hennes första soloprojekt, ska ha premiär någon gång under våren 2024.När Regina berättar om sin karriär nämner hon att förutom alla evenemang hon har uppträtt på, både i Sverige och utomlands, har hon arbetat med Cirque du Soleil i Las Vegas och det kanadensiska kompaniet Cavalia, som hon har turnerat med i Dubai, Bryssel, Singapore och Seoul. Regina säger vidare att hon gillar variation och vill jobba både med egna projekt eller tillsammans med andra, gärna med sin rumskamrat från högskolan, Klara Mossberg. Regina och Klara har arbetat med en duo-rep-föreställning som hade premiär i Montreal 2020.


Hon menar att cirkus har fått högre status på senare tid, och numera ses som en konstform. Det har växt upp nya cirkuskompanier, det anordnas fler residens, artister åker runt på skolor och presenterar cirkus.Nu har Regina hunnit bli 39 år och säger:- Jag är nöjd med det jag har gjort och nu vill jag jobba för att det är kul och jag hoppas kunna hålla på så länge jag kan. Under vårt samtal kan jag inte undgå att lägga märke till hennes kärlek och passion till det hon gör, så jag skulle tro att Regina kommer att hålla på i många år framöver. Avslutningsvis nämner hon att de två veckorna i Tranås har varit väldigt värdefulla och hon hoppas att komma tillbaka. Varför inte med sin nya föreställning Drömmar?!


Ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Kultivera och Cirkusflätan.

Cirkusflätan är ett treårigt interregionalt samarbete med stöd av Kulturrådet.
Comments


bottom of page