top of page

Året som har gått 2023


Det är förstås svårt, för att inte säga omöjligt, att förbigå det faktum att 2023 var året då Kultivera arrangerade Tranås at the Fringe för tionde gången, men när man blickar tillbaka så inser man att det hände ganska mycket utöver festivalen under året. Mycket av det som ägde rum finns återgivet i andra artiklar men här kommer en snabb rekapitulation av året som gick.


Kultivera stod som värdar för en konferens med Nordic Fringe Network som kom med en stor delegation från hela Norden, där samarbete och nätverkande stod på agendan.

Ett konkret resultat av detta var att en grupp från Tranås åkte till Zagare, Litauen och gästade deras Fringe-festival under våren.


Det mångåriga projektet Bildhuggarverkstan avslutades med välbesökt vernissage och efterföljande utställning på Eriksbergs Museum.


Ett annat projekt som också avslutades med en utställning var Legacy. Projektet handlade om flerspråkighet, konstnärerna var Ines Lampreia och Meira Ahmemulic och utställningen hölls i Tranås stadsbibliotek. Både Bildhuggarverkstan och Legacy hade Seher Uysal som curator.


Kultiveras högkvarter, Storgatan 17, var scenen för flera evenemang. Här arrangerades författarkvällar med Peter Andreasson, Ulrika Vallgårda, Kerstin Ernerskog och Lena Dirsäter, och Pilsnerpoesi gick av stapeln flera gånger. Poesikvällar som samkördes och länkades via nätet mellan olika städer. Bland poeterna kan nämnas Camilla Mollung och Jöran Linder.


Storgatan 17 var också platsen för flera berättarkvällar som Lars-Erik Strand stod värd för, och i samma lokaler hölls även en av deltävlingarna i Poetry Slam.


Kultivera representerades också vid flera festivaler och bokmässor; Smålit i Jönköping, Poesidagen i Malmö, Red Thread och CPH Zine Fest, båda i Köpenhamn, Festival de Poesía Animal Sospechoso, Barcelona och Coracle Europe Fringe i Carmarthen, Wales.


Förutom allt detta hade Tranås under hösten besök av cirkusartisten Regina Baumann som var här på residens, och av dansarna Stina Nilsson och Bari Kim samt basisten Dan Peter Sundland som höll en dans-och musikimprovisatorisk föreställning på Yogacompaniet.


Med denna snabba genomgång tackar vi för året som gått. Nu är det 2024 som gäller och ni är alla välkomna. Vi hörs och syns!

Comments


bottom of page